Onderzoek

Voor mij is berglopen en onderzoek doen als een siamese tweeling: onlosmakelijk met elkaar verbonden. Het een is een gevolg van het ander. En omgekeerd: Tijdens een bergtocht ontdek je iets, dan onderzoek je dat thuis verder en blijkt dat je toch weer even terug de berg in moet of... ontdek je weer een nieuw onderzoek, wat weer een aantal bergtochten noodzakelijk maakt...

Misschien lijkt het op het eerste gezicht dat alles al onderzocht is. Maar dit is een veel voorkomende misvatting. Denk maar eens aan het onderzoek aar de winmethoden. Veel onderzoek is er al naar gedaan en een aantal publicaties al verschenen1, maar het laatste woord is er nog steeds niet over gezegd. Het is nog steeds niet precies duidelijk hoe de gangen in de Sint Pietersberg precies ontgonnen zijn! Wie brengt ons het verlossende antwoord?
En zo zijn er nog tal van andere onderwerpen die nog onderzoek behoeven. Graag maak ik van de gelegenheid gebruik om iedereen op te roepen om groevenonderzoek te doen. Doe je mee?

Maar ja... hoe pak je dat aan? Waar begin je? kortom: hoe doe je groevenonderzoek?

Hier een paar handreikingen maar ook hulpmiddelen en lopende onderzoeken...

      Groevenonderzoek door
     Het voorwerk    - tips voor succes E. Hone
     op de plank        - welke onderzoeken heb jij nog op de plank liggen? Interactief
     Onopgehelderde Mysteries   - lopende onderzoeken Interactief
     Sok-info index   E. Hone
     Groevenliteratuurlijst en bibliografie in voorbereiding
     Nuttige links in voorbereiding

Kom je er niet zelf uit? Schroom dan niet om contact op te nemen want ik help je graag verder.
__________________________
Noot:
1. de meest recente, samenvattende publicatie over winmethoden: T. Breuls. Het gereedschap van de blokbreker I en II. in SOK-Mededeling nr. 29/30 (1998).